Diabetes voetkliniek

Diabetes voetkliniek


Diabetes of suikerziekte is een chronische ziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Dit kan op termijn leiden tot zenuwschade en tot verstopping van de bloedvaten, met heel wat complicaties tot gevolg zoals oog- en nierproblemen, maar ook chronische wonden ter hoogte van de voeten. Bij zenuwschade krijgt u minder gevoel in de voeten waardoor je gemakkelijker wondjes oploopt.


Verstopping van de bloedvaten zorgt er voor dat wonden minder gemakkelijk genezen en er sneller ontstekingen optreden. Bovendien kan het bot in de voet worden aangetast (Charcotvoet).Omdat suikerziekte zowel bloedvaten, zenuwen als bot kan aantasten is een gemeenschappelijke (multidisciplinaire) aanpak door verschillende disciplines nodig. Om te vermijden dat je meerdere keren naar het ziekenhuis moet komen voor verschillende consultaties kiezen we ervoor om jou centraal te stellen en via één raadpleging te omringen met de zorg van deze verschillende specialisten. 


Het team van de diabetes voetkliniek bestaat naast vaatchirurgen (dr. P. de Gier – dr. B. Balduyck), uit een wondzorgverpleegkundige, een diabeteseducatoren, diabetesspecialisten (Dr. V. Eenkhoorn - Dr. A. Vandendriessche), een podoloog voor de voetverzorging (Bernard van Damme) en een specialist maatwerk voor orthopedische schoenen en steunzolen. 


In de voetkliniek worden onderstaande onderzoekingen en behandelingen uitgevoerd

  • voet- en nagelverzorging
  • wondverzorging
  • drukontlasting van de voet
  • nazicht van de doorbloeding van de onderste ledematen
  • corrigeren van voetmisvormingen 
  • geven van advies inzake voet- en schoenhygiëne